Lučka Šparovec Tranzicija

Learn about curent events and exhibitions at Cerne Gallery.

07.06. – 15.07.2019
Lučka Šparovec, Tranzicija
Prodajna razstava likovnih del na ogled v Galeriji 14, Prešernova c. 14, Bled.

Lučka Šparovec izhaja iz mlajše generacije umetnikov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, a vendarle že pušča vidne ustvarjalne sledi v slovenskem likovnem prostoru. Je prejemnica večih priznanj in nagrad ter aktivno razstavlja na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini.

Pričujoča prodajna likovna razstava ”Tranzicija”, nudi vpogled v različne serije avtoričinih del, nastala v letih 2015 do 2019 ter predstavlja potovanje skozi njen razvoj in umetniške izraze skozi raznolike tehnike in posledično končne forme likovnih del. Majhne in nežne risbe, navdihujoče, velikoformatne in barvite slike na platnu, zaključene z njeno najnovejšimi srednje veliki del, v mešani tehniki, kjer se njena umetnost ponovno transformira, tokrat v večplastne zgodbe, tako tehnično kot vsebinsko in tvori intrigantne zgodbe, ki sočasno nagovarjajo naše misli in čustva. Njene osvežujoče podobe vas bodo pripravile do smeha, razmisleka, vprašanj…. ter upamo, da navdahnile, navdušile ter oplemenitile.

 

 

Umetnica se predstavlja v dveh razstavah z različnima izhodiščema likovnih del. Prvi del, komorno naglašen z malimi formati, nagovarja s stilizirano risbo na podlagi industrijskega vzorca (dekorativni papir). Le-ta aludira na trendovsko oblikovane sodobne interierje, ki jih vsiljujejo hitro menjajoči se produkti industrije, nenehno menjavanje življenjskega stila in posledično pretirano potrošništvo povprečnega posameznika. V dialogu med barvo, obliko in risbo (figuro) ironizira idealiziran vsiljen način življenja, saj dejanska realnost, žal, govori nasprotno. Lučka Šparovec o izhodišču likovnih del pravi: «Razmišljam o relaciji med starim in novim, med preteklostjo in sedanjostjo. Ta prehod predstavlja igrišče dialogov in sprememb, kjer sprejemamo le tisto, kar nam koristi ali kar po sili razmer moramo sprejeti. Ne gre zgolj za intimno doživljanje sodobnega časa, temveč za neizmakljivo globalno vpetost subjekta v diskurz finančnih, gospodarskih in trendovskih vsebin (pozicij, norm).« Podobe v slikah dojemamo kot nekakšen pogled skozi zamegljena očala, saj so slike narejene večplastno. Zadnji sloj je paus papir, s katerim v motivih oblikuje atmosfero "sfumata". Lučka Šparovec pod vprašaj postavlja tradicionalne vrednote, ki so se v današnjem, tranzicijskem času, zbanalizirale v dvolično skrajnost. V drugem delu razstave so razstavljeni tako formati v grafični tehniki giclée, kot subtilne risbe na papirju in platnu, ki na prefinjen način artikulirajo med monokromnimi barvnimi površinami in linijami. Pri teh delih se avtorica zavestno odmakne od upodobitev predmetnega sveta. Za izhodišče ji je domišljijska predstavnost, v kateri različni intervencijski posegi (ritem linije, nevtralni prostor, premišljeno reduciran izbor barve) ustvarjajo sožitje celote. PETRA VENCELJ